Kan ik met een warmtepomp mijn huis ook afkoelen?

De werking van een moderne warmtepomp kan omgekeerd worden. Hierdoor kan u ze ook als koeling gebruiken, actief of passief.

Behoefte aan koeling

Door maximale isolatie en luchtdichte afwerking heeft uw woning een lage behoefte aan verwarming. Dat is goed nieuws voor uw portemonnee én voor het milieu. Tegelijkertijd ontstaat in de warmste maanden de nood om sommige ruimtes af te koelen. Hou daarom rekening met deze twee basisregels:

  1. Hou de zon buiten met een slim ontwerp en aangepaste zonwering
  2. Investeer in energie-efficiënte koeling op basis van hernieuwbare energie

Duurzaam koelen met een warmtepomp

De werking van uw warmtepomp kan “omgekeerd” worden.  Hierdoor werkt deze als een koelkast. Het bestaande warmteafgiftesysteem, in de meeste gevallen vloerverwarming, verspreidt de koelte door het huis.

Wanneer u zelf hernieuwbare stroom opwekt met fotovoltaïsche zonnepanelen hoeft dit geen ramp te zijn voor uw energiefactuur.  Net in de warmste maanden is er immers een groot overschot aan zelf-opgewekte stroom. Zoniet kan u steeds “passief” koelen aan een minimale kost.

Actief of passief koelen

  • Actief koelen: hierbij werkt de compressor van de warmtepomp om het water van het warmteafgiftesysteem af te koelen. Omdat u dan elektriciteit verbruikt, noemen we dit ‘actieve’ koeling: het kost energie.
  • Passief koelen: in dit geval gebruikt u de koelte in de ondergrond om uw woning gratis te af te koelen. Deze techniek werkt alleen bij een geothermische warmtepomp. Dit is ‘passieve’ koeling: de compressor van de warmtepomp treedt niet in werking en u verbruikt geen elektriciteit.  Enkel de circulatiepomp van de vloerverwarming werkt.

Ontdek welke warmtepomp het best bij u past, of neem contact op een Viessmann Service Partner voor gratis advies bij u thuis en een vrijblijvende offerte.