Ivan Piette

Hoe kan ik mijn woning verkoelen?

Door de hoge isolatiegraad en de grote glaspartijen is de vraag naar koeling voor nieuwbouwwoningen toegenomen. De warme zomers die we de afgelopen jaren in België kenden verklaren dat meer mensen interesse hebben hiervoor. Een airconditioning is het meest efficiënte toestel om de temperatuur in je woning te verlagen. Deze bestaan in vele uitvoeringen. Ook een traditionele warmtepomp kan ingezet worden om je huis te verkoelen.

Mobiele of vaste airconditioning

Wanneer je tijdens een hittegolf een bepaalde ruimte of slaapkamer wil afkoelen kan dat snel met een  mobiel airconditioning-apparaat.

Dit apparaat is vrij eenvoudig en goedkoop. De installatie doe je meestal zelf: een dikke buis wordt hierbij naar buiten geleid om warme lucht te evacueren. Nadelen zijn het hoge energieverbruik en het lage koelvermogen waardoor ze vooral geschikt zijn voor kleinere ruimtes. Bovendien maakt het toestel ook best wel wat lawaai in vergelijking met een vaste airco.

Wanneer je van plan bent om op zeer regelmatige basis airconditioning te gaan gebruiken om de temperatuur in je woning op peil te houden, dan een  vaste airconditioning  een verantwoorde investering.

Vaste airconditioningsystemen zijn omkeerbare lucht-lucht warmtepompen met een buitenunit en een of meerdere binnenunits. Deze vaste toestellen bieden het nodige vermogen om de temperatuur in grote delen van je woning perfect te controleren. Ook verwarming kan met een vast systeem.

Monosplit of multisplit airconditioning

Split verwijst naar het feit dat voor de meeste vaste airconditioningsystemen er zowel een binnenunit en een buitenunit voorzien zijn.

De buitenunit wordt opgehangen aan de buitenmuur, naast de woning geplaatst of op het dak gezet. De buitenunit bevat een krachtige ventilator en de compressorpomp. Via koelleidingen wordt koude naar de binnenunit geleid. Deze stuurt de buitenunit in functie van jouw instellingen. Dat gaat via een afstandsbediening of – wanneer je verbonden bet met je huisnetwerk – via je smartphone Binnenunits zijn veel stiller. Bijkomende functie van de binnenunit zijn: luchtbevochtiging, luchtontvochtiging, ventilatie en luchtzuivering.

Wanneer een enkele buitenunit meerdere binnenunits voedt spreken we van een multisplit-systeem. Onder meer voor burelen is dat de aangewezen keuze. Bij multisplit kunnen ook verschillende types van binnenunit gecombineerd worden: toestellen te monteren op de vloer, aan een wand of aan het plafond, al dan niet in gebouwd.

Neem  contact met een Viessmann Service Partner  voor advies of een gratis offerte voor een vaste airconditioning in jouw woning.

Omkeerbare warmtepompen

Traditionele lucht-water of grond-water warmtepompen die verwarmen door gratis warmte te onttrekken aan de lucht of de bodem zijn in de meeste gevallen ook omkeerbaar. In dat geval bestaat de mogelijkheid om je woning te koelen met je warmtepomp.

Koeling met een lucht-water of grond-water warmtepomp houdt in dat water met een temperatuur rond 20 graden Celsius door de buizen van de vloerverwarming stroomt. Hierdoor kan de temperatuur in huis tot 4 graden verlaagd worden. Een voorwaarde daarbij is dat zonwering slim wordt ingezet, al dan niet in combinatie met een domoticasysteem.

Een omkeerbare warmtepomp is energiezuinig wanneer deze “passief” koelt. Actieve koeling houdt in dat water op een lagere temperatuur wordt gebracht voordat het door de woning wordt gepompt. Hiervoor is meer elektriciteit nodig. Met zonnepanelen heb je in de zomer een overproductie aan stroom. De beide systemen combineren is dus erg zinvol.

Een Viessmann Service Partner kan je helpen op jouw warmtepomp in te stellen of uit te breiden voor het koelen van je woning.  Hier vind je snel een gespecialiseerd installatiebedrijf in jouw buurt.