Bereken het EPC-niveau van uw woning met Viessmann

EPC staat voor Energie Prestatie Certificaat. U heeft een EPC-certificaat nodig hij het verhuren en verkopen van uw woning. U kan het EPC-niveau van uw woning hieronder zelf berekenen. De gegevens van de producten van Viessmann zijn reeds ingeladen. EPC-berekeningen gebeuren officieel op basis van een bezoek van een energiedeskundige type A.

Vragen over EPC?
 

Wat is EPC?

EPC staat voor Energie Prestatie Certificaat. Dit certificaat is veplicht en heb je nodig wanneer je jouw woning wilt verkopen of verhuren. Op het attest wordt de energetische kwaliteit van jouw woning getoond. Dit gebeurt aan de hand van een getal tussen 0 en 700, waar 0 wijst op een zeer energiezuinige woning en 700 op een woning die extreem veel energie vebruikt. Je kan dus onthouden: hoe lager de epc-waarde, hoe energiezuiniger de woonst.

Wat is een EPC certificaat?

Het EPC is een attest dat de energetische kwaliteit van een woning uitdrukt aan de hand van een getal tussen 0 en 700. Dit certificaat is verplicht wanneer je een gebouw wil verkopen of verhuren en moet je altijd aan de mogelijke huurder of koper kunnen voorleggen. Indien dit attest niet kan getoond worden, kan de eigenaar van het gebouw een boete krijgen. Dit certificaat wordt altijd opgesteld door een erkende energiedeskundige type A, een specialist die erkend is door de Vlaamse overheid. Het EPC heeft een geldigheidsduur van 10 jaar. Dat betekent dus dat indien het gebouw opnieuw verhuurd of verkocht wordt binnen de periode van 10 jaar, er geen nieuw energieprestatiecertificaat nodig is. Het is echter wel aan te raden om een nieuw ECP aan te vragen als er binnen de periode van 10 jaar specifieke energiebesparende werken gedaan zijn in het gebouw.

Wanneer is een EPC verplicht?

Een EPC is in Vlaanderen verplicht voor alle gebouwen die verkocht of verhuurd worden in volle eigendom (niet bij onteigening of schenking) en een verwarmingsinstallatie hebben. Voor studentenhomes die een gezamelijke keuken en/of badkamer hebben is het EPC verplicht voor het gebouw in zijn geheel. Je hebt echter geen EPC nodig voor de volgende geouwen; onbewoonbaar verklaarde woningen, vakantiewoningen die minder dan 2 maand verhuurd worden of nieuwbouwen die al een EPC hebben.

Wanneer is een EPC niet verplicht?

Als er geen schriftelijke, publieke reclame wordt aangeboden over de woning, dan is het energieprestatiecertificaat niet verplicht. Indien de verhuur of verkoop dus onderling via vrienden of familie geregeld wordt, is er niet noodzakelijk een EPC nodig. Omdat de verkoper/eigenaar en koper/huurder elkaar gevonden hebben zonder schriftelijke publiciteit, wordt er vanuit gegaan dat de koper/verhuurder voldoende informatie heeft over de status en het energieverbruik van de woonst.

Wanneer heb ik een EPC nodig?

Elke persoon die een woning wil verkopen of verhuren moet een energieprestatiecertificaat (EPC) kunnen voorleggen aan de mogelijke koper of huurder. Met dit attest informeer je potentiële huurders of koper over het energieverbuik van de woonst. Indien dit attest niet getoond kan worden, riskeert de verkoper/verhuurder een boete tussen 500 en 5000 euro. Bovendien verplicht de Vlaamse overheid elke verkoper of verhuurder om in advertenties voor de verkoop of verhuur van de woning de energiescore te vermelden. Het epc-certificaat is 10 jaar geldig.

Welke EPC-waarde is goed?

Op het EPC staat een waarde tussen 0 en 700. 0 staat voor energieneutraal en 700 voor extreem hoog energieverbruik. Hoe lager de EPC-waarde, hoe minder energie er moet verbruikt worden om de woning te verwarmen. Dat betekent dus: hoe lager epc-score, hoe minder energieverbruik. Dit getal wordt berekend aan de hand van de volgende parameters: type woning, bouwjaar, soort isolatie, verwarmings-en warmwatersysteem, oppervlakte van de woning en gebruikte bouwmaterialen.

Waar kan ik een EPC aanvragen?

Een EPC-keuring of EPC-audit is een inspectie van de woning om zo het energieverbruik van het gebouw te bepalen. Na deze inspectie wordt een rapport opgesteld waarin de energiescore vermeld staat. Hieruit kan je dan afleiden hoe energiezuinig de woning is. Via deze link (https://www.epcdeskundigen.be/gemeente) kan je een energiedeskundige in je buurt vinden. Het is belangrijk dat de berekening altijd wordt uigevoerd door een energiedeskundige type A die erkend is door de Vlaamse overheid.

Wie bepaalt de EPC-waarde?

EPC- berekeningen worden altijd opgemaakt door een energiedeskundige type A. Deze specialist is erkend voor de Vlaamse overheid en zal een inspectie uitvoeren van de volledige woonst. Het dak, de ramen, het verwarmingssysteem, de vloer en het gebruikte isolatiemateriaal spelen een rol bij de bepaling van de epc-waarde. Ook de oriëntatie van het gebouw en het bouwjaar zijn bepalend bij een epc-berekening.

Hoe kan ik mijn EPC verlagen?

Wanneer je epc-waarde laag ligt, betekent dat bijna automatisch dat je energiekosten ook lager zullen liggen. Om je epc-score te verhogen kan je bijvoorbeeld je ramen correct isoleren. De overschakeling van enkel naar dubbel of driedubbel glas is altijd een goede keuze. Ook door je deuren te isoleren, verlies je heel wat minder energie en warmte. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor goede dakisolatie. Jouw epc-waarde kan met bijna de helft dalen als je kiest voor het juiste type dakisolatie. Bovendien wordt ook aangeraden om je eventueel verouderde verwarmingsketel te vervangen door een energiezuinig model. Ten slotte zal je epc-waarde ook verlagen wanneer je kiest voor zonnepanelen of een zonneboiler.

Wat kost een EPC-berekening?

De kostprijs van een EPC-berekening is afhankelijk van het type woonst. Een grotere en complexere woning inspecteren, vraagt meer tijd en zal dus duurder zijn. De gemiddelde prijs voor een epc-keuring per type woonst bedraagt (in €): een studio (120-150), een appartement (140-175), een halfopen woonst (160-200) en een open bebouwing (190-250). De kosten van de keuring moeten niet beteen betaald worden, maar pas wanneer je het finale energieprestatiecertificaat ontvangt. Je krijgt dan samen met het attest de factuur toegestuurd. Deze kosten zijn niet fiscaal aftrekbaar.

Hoe kan ik mijn EPC berekenen?

Via de tool van Viessmann kan je zelf het EPC-niveau van jouw woning berekenen. Deze tool simuleert jouw woning en op basis van enkele parameters wordt de EPC-waarde berekend. Let op: het gaat hier dus om een simulatie en niet om een officiële EPC-berekening. Deze tool maakt al een eerste schatting van je epc-waarde. De officiële berekening moet altijd gemaakt worden door een energiedeskundige type A, erkend door de Vlaamse overheid.