Philip Lebesque

Hoe verwarm ik mijn zwembad efficiënt?

Verwarmen van een zwembad thuis is in vele gevallen noodzakelijk, afhankelijk van het seizoen en jouw comforteisen. Efficiënte en duurzame technieken om zwembadwater op temperatuur te houden zijn: een warmtepomp, bij voorkeur gevoed met fotovoltaïsche zonnepanelen, en thermische zonnecollectoren.

Zwembad in de tuin van een modern huis met zonnepanelen

De juiste temperatuur

Voor een buitenzwembad voor recreatief gebruik in de zomer is de ideale temperatuur 26°C tot 28°C. Iets warmer water (28°C tot 30°C) is prettiger voor kinderen en veiliger voor oudere zwemmers met een minder stabiele lichaamstemperatuur-regulatie. Frisser water (24°C tot 26°C) is beter geschikt voor intensieve fysieke inspanning of sportzwemmen. Temperaturen boven 30°C worden afgeraden, tenzij het gaat om een therapiebad of jacuzzi. Te warm water kan niet alleen leiden tot oververhitting van zwemmers, maar ook de levensduur van zwembadmaterialen aantasten.

Warmer water versnelt bovendien algengroei en biofilmvorming, wat kan resulteren in troebel water en onaangename geuren. Onderbreking van de temperatuursregeling veroorzaakt temperatuurschommelingen, wat leidt tot instabiele waterkwaliteit en extra onderhoud. Zelfs midden in de zomer verwarmt de zon meestal alleen de bovenste waterlagen van een zwembad. Dit verklaart waarom actieve verwarming nodig is, zelfs tijdens zonnige dagen.

‘s Nachts koelt het water onvermijdelijk af. Door een afdekzeil of lamellenafdekking te gebruiken, kun je tot 70% warmteverlies vermijden en tegelijk verdamping van het zwembadwater tegengaan. Dit vermindert niet alleen energieverbruik, maar spaart ook water en chemicaliën.

Een warmtepomp en fotovoltaïsche zonnepanelen

Een warmtepomp is een energiezuinige en milieuvriendelijke manier om een zwembad te verwarmen. Deze haalt warmte uit de omgevingslucht of de bodem en draagt deze via een warmtewisselaar over op het zwembadwater. Dit proces is zeer efficiënt, omdat een warmtepomp doorgaans meerdere keren meer warmte produceert dan de hoeveelheid elektriciteit die hij verbruikt.

Het is mogelijk om een lucht/water-warmtepomp die in de winter je huis verwarmt, ook te gebruiken voor zwembadverwarming. In combinatie met de overvloedig beschikbare stroom van zonnepanelen van april tot september, is het verwarmen van je zwembad nagenoeg gratis. Bovendien vermijd je dat zonne-energieoverschotten verloren gaan of het elektriciteitsnet onnodig belasten.

Bij het ontwerp van het warmtepompsysteem moet rekening worden gehouden met het zwembad als extra energie-afnemer. Grond/water-warmtepompen zijn doorgaans minder geschikt voor zwembadverwarming.

Hoe werkt het?

Een warmtepomp werkt als volgt:

  • De pomp onttrekt warmte aan de lucht of bodem.

  • Een koelmiddel in het systeem absorbeert deze warmte.

  • Via een compressor wordt de temperatuur van het koelmiddel verhoogd.

  • De warmte wordt vervolgens via een warmtewisselaar aan het zwembadwater afgegeven.

  • Een regelunit voorkomt dat de zwembadtemperatuur te hoog oploopt en zorgt ervoor dat het systeem alleen werkt als er voldoende zonne-energie beschikbaar is.

Er bestaan specifieke lucht/water-warmtepompen voor zwembaden. Hierbij wordt het water van het zwembad direct opgewarmd. Deze systemen zijn vaak goedkoper.

Thermische zonnecollectoren en zonneboiler

Thermische zonnecollectoren zijn eveneens een energiezuinige en milieuvriendelijke manier om het zwemseizoen aanzienlijk te verlengen. In tegenstelling tot fotovoltaïsche zonnepanelen, die elektriciteit opwekken, gebruiken deze collectoren de zon om water of een vloeistof direct op te warmen. Dit warme water wordt vervolgens gebruikt om het zwembad te verwarmen via pompen en een warmtewisselaar of rechtstreeks door het systeem.

Met een zonneboiler als warmtewisselaar hergebruik je de warmte van de thermische zonnecollectoren voor sanitair warm water, verwarming, én dus ook je zwembad. De capaciteit van de zonneboiler en het aantal zonnecollectoren dient voorzien te zijn voor het zwembad als bijkomende energie-vrager.

Hoe werkt het?

  • Zonnecollectoren worden geplaatst, meestal op een dak of plat dak
  • Een vloeistofcircuit circuleert door de collectoren en neemt warmte op van de zon.
  • Deze warmte wordt via een warmtewisselaar overgedragen aan een zonneboiler.
  • Achtereenvolgens wordt deze warmte via een andere warmtewisselaar doorgegeven aan het zwembadwater. 
  • Een regelunit zorgt ervoor dat de temperatuur van het zwembad niet te hoog wordt en dat het systeem alleen werkt als de zon voldoende warmte aanleveren kan

Ook voor deze oplossing bestaan goedkope alternatieven die losstaan van het verwarmingssysteem van de woning. Voor het verwarmen van een zwembad met thermische zonnecollectoren is er vaak een bijkomende energiebron, warmtepomp of condensatieketel op gas of mazout, nodig om het buitenzwembad aan het begin van het seizoen op temperatuur te brengen.