Gratis zonne-energie opwekken met zonnepanelen

Samen met het groeiende aantal hernieuwbare energiesystemen groeit ook de wens van consumenten om zelf elektriciteit te produceren. Een krachtige fotovoltaïsche installatie biedt de mogelijkheid om de gratis energie van de zon lucratief te gebruiken. Door zonnepanelen te installeren, neemt de gebruiker zijn verantwoordelijkheid op tegenover het milieu. Door het vermijden van CO2-uitstoot levert hij een actieve bijdrage aan de klimaatbescherming.

In tijden waarin de energieprijzen voortdurend stijgen, bieden zonnepanelen de mogelijkheid geld te besparen en minder afhankelijk te worden van energieleveranciers. De opgewekte groene stroom kan u zelf gebruiken of terug op het openbare net zetten. Dankzij deze besparingen, is de investering al na enkele jaren terugverdiend. Daarnaast stijgt uw woning hierdoor in waarde.

De fotovoltaïsche techniek van Viessmann biedt u perfect op elkaar afgestemde componenten waaronder fotovoltaïsche modules, omvormers en montagesystemen, alsook accumulatorsystemen en warmtepompen waarmee het gebruik van zelf opgewekte stroom wordt verhoogd.

Door de hoge kwaliteitseisen die aan deze pv panelen gesteld worden, zijn een zuinige werking en een lange levensduur gegarandeerd. Een uitgebreid dienstenaanbod, gaande van ontwerp tot levering en dienst-na-verkoop door professionele Viessmann-partners maakt het fotovoltaïsch gamma compleet.

> Gamma zonnepanelen voor bedrijven en appartementsgebouwen

> Gamma zonnepanelen voor publieke gebouwen

 

Hoe werken zonnepanelen?

Een fotovoltaïsch systeem bestaat uit meerdere modules, die op hun beurt bestaan uit zonnecellen. In dit kleinste apparaat wordt het zonlicht via het foto-elektrische effect omgezet in elektrische energie. Het licht zorgt ervoor dat bepaalde ladingsdragers oplossen. Elektrische energie wordt opgewekt door de beweging van deze deeltjes. Het halfgeleidermateriaal silicium is hiervoor een voorwaarde.

Naast de efficiëntie en het gewenste rendement is ook de plaats van gebruik bepalend. De Vitovolt 300 modules bieden in ieder geval verschillende toepassingsgebieden en installatiemogelijkheden - zelfs op een plat dak. Ze zijn geschikt voor vrijstaande en halfvrijstaande woningen, maar ook voor commerciële gebouwen.

Kort overzicht van de installatie van een fotovoltaïsche systeem

Naast de zonnecellen bestaan de fotovoltaïsche systemen uit een omvormer, de leidingen en vooral de gebruikers. Dit kunnen niet alleen elektrische apparaten zijn, maar ook opslagapparaten voor elektriciteit en de aansluiting op het openbare elektriciteitsnet voor teruglevering aan het net. De omvormer voor zonne-energie is noodzakelijk omdat er in de zonnecellen gelijkstroom wordt opgewekt die niet in het huishouden wordt verbruikt. Daarom moet het worden omgezet in wisselstroom.


Efficiënt eigenverbruik van zonne-energie

Eigenaars van fotovoltaïsche systemen hebben momenteel twee mogelijkheden om de opgewekte elektriciteit te gebruiken: de elektriciteit  volledig aan het net leveren, ofwel gedeeltelijk of volledig zelf gebruiken. Omdat zonnestroom die zelf wordt opgewekt goedkoper is dan elektriciteit van het net, biedt het eigen verbruik financiële voordelen. Een optimaal systeemconcept in combinatie met perfect op elkaar afgestemde componenten zorgt voor dit hoge eigen verbruik.

 

Totaaloplossing: Combineer uw fotovoltaïsche installatie met een warmtepomp

De meest efficiënte manier om elektrische warmte te genereren is de warmtepomp. Uit één kilowattuur elektriciteit wordt tot vier kilowattuur warmte opgewekt met behulp van gratis warmte uit het milieu. Als een warmtepomp wordt gebruikt  voor ruimteverwarming en drinkwaterverwarming, kan niet alleen het eigen verbruik van de zonne-energie-installatie aanzienlijk worden verhoogd, maar kan ook de warmte goedkoper worden geleverd. Wie een fotovoltaïsche installatie met een warmtepomp wil combineren, moet kiezen voor een warmtepomp die zijn eigen verbruik optimaliseert en zijn werking kan aanpassen aan de productie van de fotovoltaïsche installatie. Viessmann heeft voor deze toepassing een op elkaar afgestemd systeem van fotovoltaïsche installatie en warmtepomp ontwikkeld.

Thuisbatterijen

Thuisbatterijen - Efficiënter dankzij het gebruik van zelf opgewekte stroom

De accumulatorsystemen van Viessmann, waarmee u de zelf opgewekte stroom kunt opslaan, zorgen voor een stijging van het eigen verbruik en zo ook voor een hogere efficiëntie van de fotovoltaïsche installatie. Wanneer in het huishouden geen elektriciteit nodig is, wordt de accumulator door het systeem geladen. Zodra er elektriciteit nodig is, wordt deze opgeslagen stroom gebruikt, bv. om elektrische toestellen te laten werken. Wanneer de accumulator volledig geladen is en er geen aangesloten verbruiker actief is, wordt de elektriciteit in het openbaar net geïnjecteerd, waarvoor u een vergoeding krijgt.

Welke zonnepanelen kiezen?

Er zijn twee soorten zonnecellen: monokristallijne en polykristallijne cellen. Door de verschillende productiemethoden verschillen ze in hun producteigenschappen. Welke zonnecellen je uiteindelijk kiest, hangt af van een aantal factoren en moet ruim van tevoren worden bepaald.

Photovoltaik-03-XL.jpg
photovoltaik-funktionsweise-xl.jpg

Waar zonnepanelen leggen?

Viessmann zonnepanelen kunnen op verschillende soorten daken geplaatst worden. Zowel platte en hellende daken zijn geschikt alsook verschillende dakmaterialen zoals dakpannen, leien en metalen daken. Wel varieert de prijs van zonnepanelen afhankelijk van daktype en dakmateriaal.

Naast daktype, is ook de dakoriëntatie belangrijk, aangezien deze invloed heeft op de rendabiliteit van de zonnepanelen. Ook het aantal zonnepanelen dat uw dak past is hierbij relevant. 

Als u wilt weten of uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen, neemt u best contact op met een Viessmann service partner bij u in de buurt

Zonnepanelen: op welke subsidie kan ik rekenen?

De regeling van de terugdraaiende teller werd in Vlaanderen afgeschaft. Van 2021 tot 2025 is in Vlaanderen een subsidie voor fotovoltaïsche zonnepanelen in het leven geroepen.

 > Meer informatie over premies


Wie mag zonnepanelen plaatsen?

Om aanspraak te maken op bovenstaande subsidies is van belang dat de installatie geplaatst wordt door een RESCert-gecertificeerde aannemer.

Voor de installatie van zonnepanelen kunt u terecht bij een van onze servicepartners. Vraag een gratis offerte aan voor uw project.


Waar zonnepanelen aangeven?

Nieuwe installaties van zonnepanelen dienen aangegeven te worden aan de netwerkbeheerder Fluvius. Dat kan gemakkelijk via www.fluvius.beZonnepanelen en thuisbatterijen Zonnestroom

Fotovoltaïsche zonnepanelen Vitovolt van Viessmann hebben een hoge productiviteit en levensduur van 20 jaar. Met een thuisbatterij Vitocharge verbruik je je zonnestroom vooral zelf.