Verwarmen met lucht- en aardwarmte – los van fossiele brandstoffen

De natuurlijke energie kan heel efficiënt en milieuvriendelijk benut worden door gebruik te maken van een warmtepomp: via een warmtewisselaarsysteem wordt de warmte aan de omgevingslucht, de aarde of het grondwater onttrokken en vervolgens in het warmtepompcircuit opgewarmd tot een temperatuur die bruikbaar is voor verwarmingsdoeleinden. Op die manier maakt u gratis gebruik van de energie die in de natuur aanwezig is en bent u niet langer afhankelijk van de beschikbaarheid van gas en stookolie. Uw investering heeft u op enkele jaren al terugverdiend.

Efficiënt en praktisch

De warmtepompen van Viessmann zijn zo efficiënt dat ze het hele jaar door voor een aangename warmte kunnen zorgen. Bovendien kan het systeem in de zomer aangepast worden om de woning te koelen.

Woningventilatie met warmteterugwinning

Ook een regelmatige luchtverversing draagt bij tot een goede levens- en arbeidskwaliteit in gesloten ruimtes. Gecontroleerde woningventilatie zorgt voor een behaaglijk binnenklimaat, vermindert het warmteverlies door ventilatie en verlaagt de verwarmingskosten: De ventilatietoestellen slagen erin om uit de afgevoerde lucht tot 98 procent aan warmte terug te winnen en warmen tegelijkertijd de inkomende buitenlucht op. In combinatie met een Vitocal-warmtepomp kan op die manier een volledig klimaatregelingssysteem worden gecreëerd voor laagenergie-, passief- en energieplushuizen.


Systeemvoorstelling warmtepomp en fotovoltaïsch systeem

Gebruik met verschillende energiebronnen

In de volgende voorbeelden laten we zien hoe u met behulp van moderne technieken lucht- en aardwarmte kunt gebruiken om de energiekosten te doen dalen en onze waardevolle grondstoffen te beschermen.

Warmtepomp voor gebruik van de warmte uit de bodem (collector)

Warmte uit de bodem (collector)

[1] Vitocal-warmtepomp
[2] Warmwaterboiler
[3] Heetwaterbuffervat

Warmtepomp voor gebruik van de warmte uit de bodem (sonde)

Warmte uit de bodem (sonde)

[1] Vitocal-warmtepomp
[2] Warmwaterboiler
[3] Heetwaterbuffervat

Warmtepomp voor gebruik van de warmte afkomstig van de bodem, de lucht en de zon (ijsreservoir)

Warmte afkomstig van de bodem, de lucht en de zon (ijsreservoir)

[1] Vitocal-warmtepomp
[2] IJsreservoir
[3] Zonne-/luchtabsorber

Warmtepomp voor gebruik van de warmte uit de lucht

Warmte uit de lucht

[1] Vitocal-warmtepomp
[2] Warmwaterboiler
[3] Heetwaterbuffervat

Warmtepomp voor gebruik van de warmte uit het grondwater

Warmte uit het grondwater

[1] Vitocal-warmtepomp
[2] Warmwaterboiler
[3] Heetwaterbuffervat

De voordelen op een rij

  • Omgevingslucht, aarde of grondwater: dit zijn drie resources die u warmte gratis aan huis leveren. Energie die dan efficiënt kan worden gebruikt dankzij een warmtepomp.
  • Met een warmtepomp bent u niet langer afhankelijk van de beschikbaarheid van stookolie en gas.
  • In de zomer kan de warmtepomp ook worden ingezet om de woonruimtes te koelen.
  • In combinatie met een woningventilatiesysteem creëert u een volledig klimaatregelingssysteem voor uw woning.

Lucht/water-warmtepomp Vitocal 300-A

Lucht/water-warmtepomp

De modulerende warmtepompsystemen Vitocal 300-A en Vitocal 200-A realiseren een optimaal rendement op ieder bedrijfspunt. De hoge vermogenswaarden zorgen daarbij voor lage werkingskosten. Een door een inverter gestuurde compressor past het vermogen aan de effectieve warmtebehoefte van het gebouw aan. Nominaal verwarmingsvermogen: 3 tot 9 kW/5 tot 7 kW, energie-efficiëntieklasse A++/A++ *

Compacte Split-unit warmtepomp (lucht/water)

De Vitocal 222-S maakt gebruik van de gratis energie die aan de omgevingslucht wordt onttrokken. Een geïntegreerde warmwaterboiler zorgt voor maximaal warmwatercomfort. Dankzij de modulerende werking wordt het vermogen exact aan de warmte- of koelbehoefte aangepast. Nominaal verwarmingsvermogen: 3 tot 11,3 kW, boilerinhoud: 220 l, met zonnefunctie, energie-efficiëntieklasse A++/A+ (AWT-AC 241.A04 tot A10)* A++/A++ (AWT-AC 241.B10 tot B16)*

Productgegevens Vitocal 222-S
Compacte warmtepomp Vitocal 242-G

Compacte warmtepompen (grond/water)

De Vitocal 242-G en 222-G met geïntegreerde warmwaterboiler en aansluiting voor zonnesysteem (Vitocal 242-G) bieden een totaaloplossing voor de verwarming en warmwaterbereiding in laagenergiehuizen. De Vitocal 242-G is aanvullend ook voorzien van een aansluiting voor een zonnesysteem. Deze warmtepompen zijn perfect te combineren met een woningventilatiesysteem. Nominaal verwarmingsvermogen: 6,1 tot 10 kW, boilerinhoud: 220 l / 170 l, energie-efficiëntieklasse A++/A++ *

IJsreservoirsysteem Vitofriocal

IJsreservoirsysteem voor warmtepompen

Het Vitofriocal-systeem bestaande uit een zonne-/luchtabsorber en een grondreservoir fungeert als milieuvriendelijke en goedkope warmtebron voor grond/water-warmtepompen. De buitenlucht, de zonnestraling en de grond worden tegelijkertijd als warmtebron gebruikt. Nominaal verwarmingsvermogen warmtepompen: 6 tot 17 kW, boilerinhoud: ca. 10 m³

Efficiënt gebruikmaken van lucht- en aardwarmte dankzij een warmtepomp

Efficiënt gebruikmaken van lucht- en aardwarmte dankzij een Viessmann-warmtepomp


Lucht- en aardwarmte zijn hernieuwbare energiebronnen waarmee u een aanzienlijke bijdrage kan leveren aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

Een warmtepomp is de beste keuze wanneer u tegelijkertijd de verwarmingskosten wilt doen dalen en uw verantwoordelijkheid voor het milieu wilt opnemen. De energie die een warmtepomp verbruikt, is immers gratis en onbeperkt voorradig in de natuur. Hierdoor is deze verwarmingstechniek een van de spaarzaamste en schoonste van alle bestaande technieken voor de warmte- of koudeproductie.

De werking van de warmtepomp laat toe om 's zomers, mits een geringe aanpassing, de lage temperaturen uit de bodem te gebruiken voor de koeling van de woonruimtes ("natural cooling"). Daarbij zorgt de warmtepomp op natuurlijke wijze voor een temperatuurdaling in de ruimte. De koelfunctie is al opgenomen in de makkelijk bedienbare warmtepompregeling.

Profiteer van de gratis lucht- en aardwarmte om uw woning te verwarmen en te koelen, dankzij de innovatieve technieken van Viessmann.

* Energie-efficiëntieklasse volgens EU-verordening nr. 811/2013 Verwarmen, gemiddeld klimaat – toepassing op lage temperatuur (35 °C) / op gemiddelde temperatuur (55 °C)