Brandstofcel Vitovalor PT2 – gelijktijdig stroom en warmte opwekken

WKK-Energiecentrale Vitovalor PT2

Vitovalor PT2, de brandstofcel van Viessmann, is de ideale energiecentrale voor de hedendaagse een- en tweegezinswoning. Dit systeem combineert warmte- en elektriciteitsproductie op de allerkleinste oppervlakte. In vergelijking met bestaande oplossingen met warmtekrachtkoppeling (WKK) kan de Vitovalor PT2 een duidelijk hoger elektrisch rendement voorleggen. Daardoor is de warmtekoppeling beperkter en is het brandstofcel-verwarmingstoestel bijzonder goed geschikt voor gebruik in zowel nieuwbouwprojecten als gerenoveerde bestaande gebouwen.

De Vitovalor PT2 is een innovatief alternatief voor een decentrale elektriciteitsproductie. Binnen de context van het energiedebat en de stijgende elektriciteitsprijzen wint deze methode steeds meer aan belang. De WKK-techniek zal in de toekomst een belangrijk onderdeel zijn van de elektriciteitsproductie.


Brandstofcel voor een- en tweegezinswoning

Met zijn 30,8 kW en een installatieoppervlakte van slechts 0,72 m² biedt de Vitovalor PT2 voldoende thermisch vermogen om de totale warmtebehoefte van een een- of tweegezinswoning te dekken. De overdag maximaal geproduceerde elektrische energie van 17 kWh volstaat voor de basisbehoefte van een huishouden. De geïntegreerde gascondensatieketel wordt automatisch extra ingeschakeld wanneer de via de brandstofcelmodule geproduceerde warmte niet volstaat, bijvoorbeeld tijdens de piekuren of wanneer in een korte tijdsspanne veel warm water nodig is.

Beproefd en betrouwbaar: technologie van Viessmann en Panasonic

Zoals bij alle Viessmann-innovaties krijgen betrouwbaarheid en een lange levensduur ook bij het nieuwe brandstofcel-verwarmingstoestel de hoogste prioriteit. Daarom wordt in de micro-WKK-module een beproefde brandstofcelmodule van Panasonic gebruikt. Viessmann heeft deze brandstofcel, die zich in Japan al in meer dan 100.000 situaties heeft bewezen, ingebouwd in een perfect afgestemd verwarmingssysteem met gascondensatieketel, warmwaterboiler en regeling.

 

Een extra hulp: de zelflerende energiemanager

Het brandstofcel-verwarmingstoestel wordt gevoed met warmte en maakt optimaal gebruik van de energie. De geïntegreerde energiemanager kan de nodige zaken aanleren en reageert op uw persoonlijke noden. Met andere woorden: hij schakelt de met aardgas en waterstof werkende verwarming pas in wanneer dat de moeite loont, dus wanneer voldoende lange looptijden en bijgevolg een overeenstemmende stroomproductie en aanwending van zelf opgewekte stroom te verwachten zijn.

Extra stroomopslagsystemen

Het Vitocharge -stroomopslagsysteem van Viessmann doet het aandeel eigenverbruik in het huishouden duidelijk toenemen. Produceert het brandstofcel-verwarmingstoestel meer stroom dan op dat ogenblik nodig is, dan wordt deze doorgaans op het net gezet. Door de Vitovalor PT2 te combineren met het Vitocharge-stroomopslagsysteem kan deze stroom toch worden opgeslagen en op een later tijdstip worden benut. Zo kan de hoeveelheid dure netstroom die aanvullend moet worden aangekocht, worden verminderd. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Energiesystemen voor de Vitovalor PT2.

Drie redenen om te kiezen voor brandstofcel-verwarming

  1. U kunt nu al met de meest vooruitstrevende techniek warmte en stroom produceren: kies voor toekomstgericht verwarmen met behulp van waterstof en aardgas.
  2. Zorg ervoor dat u minder afhankelijk wordt van de stijgende elektriciteitsprijzen door voor uw stroomproductie te kiezen voor een brandstofcel.
  3. Dankzij de efficiënte verwarming met de brandstofcel verwarmt u zuiniger en bespaart u tot 40 procent op uw energiekosten. Zo realiseert u een duurzame besparing en beschermt u tegelijkertijd ook het klimaat door de lagere CO₂-emissie!


Voordelen van Vitovalor PT2

  • Tot 40 % minder energiekosten in vergelijking met de gascondensatietechniek
  • Toenemende onafhankelijkheid van de stroomprijs door eigen stroomproductie
  • Plaatsbesparend met kleine installatieoppervlakte
  • Efficiënte en milieuvriendelijke technologie van de toekomst
  • Hoog bedieningscomfort via tablet of smartphone
  • Energie-efficiëntieklasse verwarming: A++
  • Energie-efficiëntieklasse sanitair waterverwarming, aftapprofiel XL: A
Energieeffizienzlabel Brennstoffzelle Vitovalor PT2


De Vitovalor PT2 in beeld

Kostenverlaging, milieuverlaging: investeren in een nieuw verwarmingssysteem dat tegelijkertijd warmte en stroom produceert, is beslist de moeite waard. Wij vertellen u meer over de voordelen van de brandstofcel-verwarming van Viessmann in onze video:

Om de video te starten klikt u op de afspeelknop. Houd er rekening mee dat door het oproepen van de video, gegevens worden verzonden naar YouTube. Raadpleeg onze gegevensbeschermingsverklaring voor meer informatie.

vitovalor-animation-nio.jpg
Brandstofcel – stroom produceren met uw eigen verwarming!
matrix-zylinderbrenner.jpg

Aardgas: de ideale partner van de brandstofcel

De energieleverancier van de brandstofcel is waterstof, het element dat het vaakst voorkomt in de natuur en deel uitmaakt van alle organische verbindingen. Ook aardgas bestaat naast koolstof uit waterstof. In zuivere vorm komt waterstof echter niet in de natuur voor. Om die reden wordt voor de brandstofcel aardgas ingezet. Als meest emissiearme fossiele brandstof is aardgas perfect geschikt voor de winning van zuiver waterstof. Naargelang de behoefte kan de Vitovalor PT2 (voorheen Vitovalor 300-P) met aardgas H of met E- of LL-gas werken. Het waterstof wordt in de Vitovalor PT2 uit het aangevoerde gas onttrokken. Daartoe worden eerst de zwavelverbindingen afgescheiden. In een voorgeschakelde reformer wordt het gas aansluitend via een katalysator in koolstofdioxide en waterstof omgezet. Tijdens de aansluitende gaszuivering vindt de omzetting van koolstofmonoxide in koolstofdioxide plaats. 


Opbouw van de Vitovalor PT2 brandstofcel

Het Vitovalor PT2 brandstofcel-verwarmingstoestel bestaat uit twee eenheden: de brandstofcelmodule en de piekbelastingsmodule met gascondensatieketel, geïntegreerde roestvaststalen warmwaterboiler van 220 liter alsook de hydraulica, sensoren en regeling. De units zijn compact, volledig compatibel en nemen samen een installatieoppervlakte van slechts 0,72 m² in.

aufbau-vitovalor.pngProductinformatie

Overzicht

Elektrisch vermogen
Brandstofcelmodule: 0,7 kW
Thermisch vermogen
Totaal vermogen: 0,9 tot 30,8 kW (brandstofcelmodule: 1 kW)
Werkings-/gebruiksrendement:
Elektrisch rendement brandstofcelmodule: 37 %, totaal rendement brandstofcelmodule: tot max. 92 % (Hi), thermisch rendement piekbelastingsmodule: tot max. 98 % (Hs)
Energie-efficiëntieklasse
energieeffizienklasse.png
Verwarmen: A++ | Sanitair waterverwarming: A+
Brandstof
icon-gas.png
Aardgas E(H) / LL(L)
Toepassingsgebied
icon-wohngebaeude.png
een- en tweegezinswoning, nieuwbouw met beperkte warmtebehoefte
Warmwaterbereiding
Geïntegreerde warmwaterboiler van roestvast staal met een inhoud van 220 liter
Bediening
Regeling voor de weersafhankelijke werking met groot kleurentouchscreen
Andere kenmerken
Geïntegreerde bepaling van hoeveelheid stroom, gas en warmte (voor de berekening van de overheidssubsidie en van de terugvordering van de elektriciteitsbelasting)
Productdoorsnede energiecentrale met brandstofcel Vitovalor PT2Bediening van Vitovalor PT2

Großes Farb-Touch-Display als zentrale Informationsquelle

Groot kleurentouchscreen als centrale informatiebron


Bediening van de brandstofcel-verwarming op afstand via app

Via de ViCare-app van Viessmann kunt u uw brandstofcel-verwarmingstoestel zowel thuis als op afstand vlot via uw tablet of smartphone bedienen.

> ViCare app

Fernbedienung der Brennstoffzellenheizung: ViCare App