Warmtepompen: geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie 

Als het gaat om het juiste verwarmingssysteem voor een nieuwbouw, vertrouwen woningbouwers steeds meer op warmtepompen. Deze ontwikkeling versterkt de indruk dat dit verwarmingssysteem alleen geschikt is voor nieuwebouw, wat niet helemaal juist is.
 

De warmtepomp in oudere gebouwen

In tegenstelling tot nieuwe gebouwen hebben bestaande gebouwen een hogere warmtebehoefte. Hoewel een warmtepomp zonder problemen in dergelijke gebouwen kan worden geïntegreerd, is het moeilijk om met de warmtepomp alleen een economische werking te bereiken. Daartoe behoren onder meer voldoende grote radiatoren die met lage vertrektemperaturen en een zo laag mogelijke eindenergiebehoefte kunnen functioneren.

Voor niet gerenoveerde gebouwen kunnen warmtepompen echter als hybride warmtepomp of bivalente verwarmingssystemen worden geïnstalleerd. Gedetailleerde informatie over deze gecombineerde oplossing is te vinden in de sectie hybride verwarming.

Na de renovatie is de installatie van een warmtepomp des te aantrekkelijker. De reden hiervoor is dat de energetische waarden na dergelijke maatregelen zijn verbeterd en dat aan de eisen voor subsidies gemakkelijker kan worden voldaan in vergelijking met nieuwe gebouwen.

Optimale warmtebron voor oude gebouwen

In een oud gebouw kunnen dezelfde warmtebronnen worden gebruikt als in een nieuw gebouw. In de praktijk maken huiseigenaren vaak gebruik van lucht/water-warmtepompen. Dit komt enerzijds door de relatief lage investeringskost en anderzijds door de snelle installatie. Als de locatie echter geschikt is voor een ondergrondse installatie, dan moet de werking van een grond/water-warmtepomp worden overwogen. Dit leidt tot hogere jaarlijkse prestatiefactoren gedurende het hele jaar en tot lagere operationele kosten.

De combinatie van warmtepompen

Een andere mogelijkheid om de warmtepomp in een oud gebouw economisch en verstandig te gebruiken is een bivalente werking. Als het bestaande verwarmingssysteem nog intact is, kan het in de meeste gevallen worden gecombineerd met een nieuwe warmtepomp. De intelligente besturingstechniek zorgt ervoor dat de warmtepomp altijd in het zeer efficiënte bereik werkt en dat de bestaande ketel alleen bij piekbelasting wordt ingeschakeld.

Vitocal 200-G kan worden gebruikt als warmtepomp in nieuwe of oude gebouwen.

Vitocal 200-G kan zowel in nieuwe als in oude gebouwen worden gebruikt.

De warmtepomp in nieuwbouw

Nieuwe gebouwen hebben over het algemeen goede energetische waarden en een overeenkomstige lage warmtebehoefte. In regel worden moderne condensatieketels gebruikt voor het verwarmen van de ruimten, die ook bij een hoog rendement in het temperatuurbereik van 35 tot 50 graden Celsius werken. De warmtepomp is ook één van de meest gebruikte verwarmingssystemen in nieuwe gebouwen. De redenen hiervoor liggen voor de hand: enerzijds bereiken de warmtepompen in dergelijke woningen het hoogste rendement. Anderzijds moet een deel van de primaire energiebehoefte in nieuwe gebouwen worden gedekt door hernieuwbare energie, wat zonder problemen mogelijk is met de werking van een warmtepomp.

Gebruik van een warmtepomp met een fotovoltaïsch systeem

De gratis energie uit het milieu op een verstandige manier gebruiken is ook mogelijk met een fotovoltaïsche installatie. Deze absorbeert de zonnestraling met behulp van een absorber en zet de zonne-energie om in elektriciteit. Afhankelijk van de oriëntatie, het type collectoren en de globale straling kan een fotovoltaïsch systeem een groot deel van de elektriciteitsbehoefte dekken. In combinatie met een warmtepomp kan de zonne-energie worden gebruikt voor de koelcyclus. Dit maakt de netbeheerders veel minder afhankelijk van hun elektriciteitsleverancier. Bovendien verwarmen ze op deze manier bijna CO₂-vrij, wat het milieu ten goede komt. De warmtepomp zelf heeft een intelligente PV-zelfstroomoptimalisatiefunctie. Zo wordt de geproduceerde zonnestroom optimaal benut.

De combinatie van een warmtepomp en fotovoltaïsche panelen is ook geschikt wanneer huiseigenaren een lager EPB-peil willen bereiken.

Het maakt niet uit of de warmtepomp in een nieuw of in een oud gebouw wordt gebruikt. Om een veilige en economische werking op lange termijn te garanderen, moet de verwarmingsinstallatie zo goed mogelijk op de verwarmingsbehoefte afgestemd zijn. In de sectie Kopen van een warmtepomp wordt uitgelegd waar huiseigenaren op moeten letten bij het kopen van een warmtepomp.