Jan Hoogmartens

Hoe schakel ik over van aardgas naar verwarming met een warmtepomp?

In dit artikel overlopen we de verschillende stappen die je moet zetten om over te stappen van een cv-ketel op stookolie of aardgas naar een warmtepomp: isoleren, warmtedistributie aan lage temperatuur voorzien, de elektrische installatie voorbereiden en een geschikte installateur vinden.

Isolatie: de eerste stap

Moderne verwarmingssystemen, zoals een warmtepomp, warmen het water in de verwarmingsleidingen op tot een lagere temperatuur dan een klassieke ketel. Bovendien geldt dat hoe beter de warmte in huis blijft, hoe minder je cv-installatie hoeft te werken. Daarom is je woning goed isoleren en luchtdicht maken, de eerste stap wanneer je aan een nieuwe verwarming denkt.

In veel oudere woningen is het dak nog niet of beperkt geïsoleerd, dus daar zijn significante winsten te boeken. Dat geldt ook voor de buitenmuren, die vaak eveneens een grote bron van warmteverlies zijn. De bestaande beglazing vervangen door dubbel of driedubbel glas, is ook een belangrijke ingreep. Tot slot kun je de vloer isoleren. Dat is zeker aangewezen wanneer je vloerverwarming overweegt. Dankzij een goede isolatie geniet je maximaal van de warmte die je warmtepomp produceert.

Verwarmingsdistributie op lage temperatuur

Zoals gezegd, werken hedendaagse verwarmingssystemen op een lagere temperatuur dan een klassieke cv-ketel. Een klassieke ketel warmt het water op tot 70°C of meer, terwijl een lagetemperatuursysteem cv-water afgeeft op een temperatuur tussen 35°C en 55°C. Een warmtepomp realiseert sowieso een beter rendement wanneer ze op lage temperaturen werkt.

Verwarming op lage temperatuur vraagt wel specifieke oplossingen qua warmtedistributie. Klassieke wandradiatoren zijn ontworpen voor water op hoge temperatuur en zullen de lagere warmte van een warmtepomp minder goed verspreiden. Daarom is het aangewezen een warmtepomp te combineren met systemen op lage temperatuur, zoals vloerverwarming, ventiloconvectoren of overgedimensioneerde radiatoren. In sommige ruimtes kun je dan nog elektrische verwarming of een lucht-luchtwarmtepomp (omkeerbare airco) plaatsen als bijverwarming.

De elektrische installatie voorbereiden

Een warmtepomp werkt op elektriciteit. Ga dus na of je elektrische installatie geschikt is en voldoende vermogen heeft om de warmtepomp aan te drijven, zeker wanneer je tegelijk andere elektrische apparaten gebruikt (elektrisch fornuis, oven, koelkast, diepvriezer, wasmachine, droogkast, laadpaal voor elektrische wagen …). In een oudere woning wordt bijna altijd de verdeelkast vernieuwd bij een renovatie. Mogelijk is het nodig via de distributienetbeheerder meer vermogen aan te vragen.

Sowieso is het een interessante keuze om een fotovoltaïsche installatie (zonnepanelen) te plaatsen. Op die manier produceer je zelf de elektriciteit die nodig

Een competent installatiebedrijf vinden

Wanneer al dat voorbereidend werk klaar is, is het tijd om de warmtepomp van je keuze te laten installeren. Je kunt een installatiepartner vinden op basis van ervaringen van anderen of advertenties, of online een bedrijf zoeken. Een fabrikant als Viessmann heeft een nationaal netwerk van gekwalificeerde Service Partners. Zulke installateurs komen bij je langs voor advies en een vrijblijvende offerte. Ze werken volgens de strikte kwaliteitseisen van de producent en plaatsen de warmtepomp zoals de fabrikant het voorzien heeft. Ook voor het onderhoud van je warmtepomp en herstellingen staan ze paraat. Je vindt met enkele muisklikken een Service Partner in je buurt.