Dirk Coenen

Met welke investeringen maak ik mijn te renoveren woning future proof?

Bij een grondige renovatie investeer je om je woning energiezuiniger te maken en te kunnen genieten van modern comfort. Een condenserende ketel op aardgas of stookolie helpt je besparen. Investeringen in isolatie en hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen met een thuisbatterij, een warmtepomp of zonneboiler, maken je woning future proof en vormen een grote meerwaarde bij een eventuele verkoop.

(Image: ©Watchara Ritjan/Shutterstock.com)

Budgetvriendelijk energie besparen

In te renoveren woningen staat vaak een oudere verwarmingsketel op mazout of aardgas. Doordat deze minder efficiënt werken, ligt hun verbruik en dus ook je energiefactuur hoog. Een nieuwe ketel met condenserende werking haalt een veel hoger rendement dan de oude ketel en is goedkoper en eenvoudiger te plaatsen dan heel wat andere technieken, zoals een warmtepomp. Een moderne  condensatieketel op gas  of mazout is dus een budgetvriendelijke investering die meteen voor een besparing op je factuur zorgt. Gascondensatieketels van Viessmann zijn daarbij voorzien om te functioneren met gasmengsels die milieuvriendelijker zijn omdat ze meer waterstof bevatten of die van biologische oorsprong zijn.

Hernieuwbare energie

De toekomst is aan hernieuwbare energie die lokaal wordt opgewekt. Dat merk je ook aan de voorschriften die voor nieuwbouw gelden: de BEN-norm in Vlaanderen verplicht een productie van minimum 15 kWh hernieuwbare energie per m². Met het oog op de toekomst is het dus ook in een renovatieproject interessant om te investeren in hernieuwbare energiebronnen. Er bestaan diverse technieken, die je ook kunt combineren om zo maximaal zelf in je energiebehoefte te voorzien. Voor de meeste technieken bestaan er bovendien subsidies.

De meest voorkomende technieken zijn:

Met deze technieken zorg je ervoor dat je woning minder afhankelijk wordt van externe energieleveranciers en eventuele prijsschommelingen op de markt - zeker wanneer je ze combineert. Zo zorgt de combinatie van pv-panelen en een warmtepomp ervoor dat je zelf de elektriciteit produceert die nodig is om je warmtepomp aan te drijven. Met al deze technieken produceer je zelf energie op een klimaatvriendelijke manier, op basis van een onuitputtelijke energiebron die gratis beschikbaar is. Zo voldoet je woning aan de huidige en toekomstige energienormen en is ze klaar voor de toekomst.

Om te weten te komen welke technieken het interessantst zijn voor jouw project, kun je steeds terecht bij jouw  Viessmann Service Partner  voor persoonlijk advies.