Een fotovoltaïsche installatie kopen: enkele nuttige tips

Zelf in uw eigen elektriciteitsbehoefte voorzien, kosten besparen en het milieu beschermen: dit alles is mogelijk wanneer huiseigenaars ervoor kiezen om een Viessmann fotovoltaïsche installatie te kopen. Om ervoor te zorgen dat de technologie rendabel en betrouwbaar werkt, moet echter een aantal punten in acht worden genomen. Zo is naast de juiste planning is ook een hoge product- en uitvoeringskwaliteit van belang. Met onze tips kunnen huiseigenaars bij de aankoop van een fotovoltaïsche installatie kiezen voor maximale onafhankelijkheid en rendabiliteit.


Huiseigenaars moeten aan deze eisen voldoen

Zonne-energiesystemen zoals de Vitovolt 300 fotovoltaïsche pakketten van Viessmann zetten zonlicht om in elektrische energie. Eenmaal geïnstalleerd, kan de elektriciteit dan gratis worden gebruikt. Om dit rendabel te laten werken, moet de technologie hoge opbrengsten genereren. Wie een fotovoltaïsche installatie wil kopen, moet dan ook samen met een van onze gespecialiseerde partners nagaan of het eigen dak geschikt is.


De matrix toont een voorbeeld van het geschikte pakket voor het beschikbare dakoppervlak.

Oriëntatie, helling en beschaduwing van de dakoppervlakken

Zuidgerichte daken zonder beschaduwing zijn optimaal. Bij een hellingshoek van 30 tot 40 graden vallen de zonnestralen in dit geval optimaal op de Vitovolt 300-zonnemodules, waardoor de cellen veel stroom produceren. Wanneer de hellingshoek gunstig is, maar de oriëntatie eerder naar het oosten of het westen verschoven is, bedraagt de opbrengst gemiddeld zowat tien tot twintig procent minder. Wenst u de verliezen te compenseren, dan moet u een grotere fotovoltaïsche installatie kopen. Welk vermogen op het eigen dak mogelijk is, kunt u nagaan met de Viessmann oppervlaktematrix. Geïnteresseerden geven de breedte en hoogte van het dakoppervlak op en krijgen snel informatie over het aantal modules dat kan worden geïnstalleerd.

Figuur: De matrix toont een voorbeeld van het geschikte pakket voor het beschikbare dakoppervlak. Het geschikte pakket vindt u op het snijpunt van de dakhoogte en de dakbreedte.


Een fotovoltaïsche installatie van Viessmann kopen: welk vermogen is nodig?

Op de foto is een consultatiegesprek voor de aankoop van een fotovoltaïsche installatie te zien.

Het werkingsprincipe van fotovoltaïsche systemen is eenvoudig: zonnecellen vangen het licht van de zon op en zetten dit met behulp van het foto-elektrische effect om in elektrische energie. Om de installatie zuinig te laten werken, is een optimale kosten-batenverhouding essentieel. Met andere woorden: hoe groot moet een installatie zijn om de investering zo laag mogelijk te houden en de besparingen zo hoog mogelijk?


Richtwaarden voor de configuratie bij woningen

Bij de Vitovolt 300-pakketten van Viessmann kan de juiste fotovoltaïsche installatie bijzonder eenvoudig worden gekozen aan de hand van slechts enkele vragen. Welk systeem huiseigenaars moeten kopen, hangt af van het aantal personen in het gezin en het gewenste gebruik van de technologie. Er zijn bijvoorbeeld meer zonnemodules nodig Wanneer het fotovoltaïsch systeem ook een warmtepomp van stroom moet voorzien. De volgende tabel geeft approximatieve richtwaarden weer.

Personen in gezin Gemiddeld elektriciteitsverbruik per jaar Alleen fotovoltaïsch systeem Fotovoltaïsch systeem en warmtepomp Fotovoltaïsch systeem en brandstofcel
2 tot ca. 3000 kWh XS S XS
3 tot ca. 3500 kWh S M XS
4 tot ca. 4500 kWh M L XS
5 tot 6000 kWh L XL S
vanaf 5 tot 6500 kWh XL XXL S
vanaf 5 vanaf 6500 kWh XXL XXL S

Een Viessmann stroomopslagsysteem voor fotovoltaïsche systemen kopen

Een fotovoltaïsch systeem kopen en stroom op het openbare net zetten. Dit was het motto toen de overheid nog hoge terugleververgoedingen betaalde. Maar doordat deze steeds minder bedragen, is het intussen lucratiever om veel elektriciteit in de eigen woning te verbruiken. Want dan moeten huiseigenaars minder energie van het nutsbedrijf afnemen en besparen ze ongeveer 29 cent per kilowattuur. Om het systeem zo te kunnen laten werken, moet naast de fotovoltaïsche installatie ook een stroomopslagsysteem van Viessmann zoals de Vitocharge worden aangeschaft. Dit opslagsysteem houdt de zonne-energie die overdag werd opgewekt, tot laat in de nacht ter beschikking en zorgt zo voor een aanzienlijke toename van het eigenverbruikspercentage.


Kwaliteit van de technologie, planning en uitvoering

Voor een zuinige en betrouwbare werking is een hoge kwaliteit belangrijk. Dit betekent niet alleen krachtige modules, maar ook een professionele planning en installatie van de componenten. De kwaliteit van de Viessmann-zonnemodules kan de consument herkennen aan hun hoge kWp-vermogen, maar voor de planning en installatie moet een beroep worden gedaan op onze technische experts.