Fotovoltaïsche zonnepanelen - zelf zonnestroom opwekken

Offerte aanvragen

De kern van een fotovoltaïsch systeem, kortweg FV-systeem, zijn de fotovoltaïsche zonnepanelen. Een zonnepaneel is opgebouwd uit een groot aantal zonnecellen. De foto-elektrische reactie doet zich voor in elke individuele cel, een proces waarbij zonlicht wordt omgezet in elektrische energie. Er zijn twee types van zonnepanelen: monokristallijn en polykristallijn. Maar wat is het verschil en welke panelen gebruik je waar?

Types, opbouw en werking van fotovoltaïsche zonnepanelen

Silicium zonnecel met de afzonderlijke componenten

In principe wordt elektriciteit opgewekt in een fotovoltaïsch zonnepaneel (FV-paneel) via de verschillend gedoopte niveaus in de zonnecel. Dit betekent dat, zowel bij een monokristallijn als een polykristallijn zonnepaneel, de siliciumatomen zich in een stabiele kristalstructuur bevinden. Tijdens de vervaardiging van zonnecellen worden vreemde atomen toegevoegd, waardoor er vrije elektronen aanwezig zijn in de bovenste laag. Dit is de 'n-gedoopte' laag. In de onderste laag van de cel (de p-gedoopte laag) zijn er dan weer te weinig elektronen aanwezig, dus dat noemen we 'positief geladen gaten'.

Daartussen ligt de grenslaag. De elektronen gaan van boven naar beneden, op zoek naar een vrije plek: de p-n-overgang. Als het zonlicht dan op het fotovoltaïsche zonnepaneel valt, verplaatsen de elektronen zich opnieuw naar de nu verzadigde atomen in de bovenste n-laag. Aan het oppervlak en aan de achterkant van de panelen bevinden zich metalen contactpunten. De elektronen ontladen zich via deze contactpunten en stromen naar het circuit.

Mono- en polykristallijne panelen

Beide types van fotovoltaïsche zonnepanelen worden op bijna dezelfde manier gemaakt. Alles begint met het smelten van silicium. Bij de monokristallijne versie wordt het vloeibare silicium tot monokristallijne staven getrokken. Zo ontstaat een heel glad oppervlak. Voor de polykristallijne panelen wordt het silicium in blokken gegoten. Tijdens het uitharden worden ongelijkvormige kristallen gevormd. Die worden dan in schijven gesneden.

Maar niet alleen de vervaardiging verschilt. De monokristallijne zonnepanelen Vitovolt zijn volledig zwart en hebben een vermogen tot 325 Wp. De polykristallijne versie is dan weer donkerblauw en heeft een vermogen van maximaal 285 Wp. Wp staat voor 'wattpiek' en verwijst naar het maximale vermogen in testomstandigheden.

Speciale kenmerken van de fotovoltaïsche zonnepanelen Vitovolt van Viessmann

Kiezen voor de modellen Vitovolt 300 van Viessmann is kiezen voor deze voordelen:

  • Hoge performantie
  • Compromisloze kwaliteit
  • Uitgebreide product- en vermogensgaranties
  • Positieve vermogenstolerantie tot 5 Wp in geleverde staat
  • Voor woningen en commerciële en industriële gebouwen
  • Optimale hotspotbescherming
  • Sterke prestaties bij beperkt licht
  • Folies die uitstekend bestand zijn tegen hitte en slijtage
  • Volledig aluminium frame
  • Kwaliteitsvolle dichtingsproducten met langdurige hechting

Fotovoltaïsche zonnepanelen Vitovolt

Close-up van een PV-systeem met monokristallijne zonnecellen

De fotovoltaïsche technologie van Viessmann omvat alle onderdelen die je nodig hebt, van fotovoltaïsche zonnepanelen, inverters en installatiesystemen tot thuisbatterijen en warmtepompen om je eigenverbruik te verhogen. Onze fotovoltaïsche zonnepanelen zijn van topkwaliteit, een garantie voor een hoge economische efficiëntie en een lange levensduur. Het fotovoltaïsch assortiment verkrijgbaar bij de professionele partners van Viessmann wordt aangevuld met uitgebreide services, van bouw en afmeting van het fotovoltaïsch systeem tot levering en onderhoud. Een fotovoltaïsch systeem installeren is niet zo moeilijk als je zou denken. Met volledig geïnstalleerde fotovoltaïsche zonnepanelen kan ook jij elektriciteit opwekken op je eigen dak

Gebruik van fotovoltaïsche zonnepanelen voor bedrijfs- en overheidsgebouwen

Het assortiment Vitovolt 300 bestaat uit monokristallijne zonnepanelen in het zwart en polykristallijne zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn uitermate geschikt voor bedrijfs- en overheidsgebouwen. De fotovoltaïsche zonnepanelen Vitovolt 300 zijn even indrukwekkend als de panelen voor woningen en appartementsgebouwen dankzij hun sterke prestaties, hoge kwaliteit en uitgebreide product- en prestatiegaranties.

Productgamma: fotovoltaïsche zonnepanelen

De fotovoltaïsche zonnepanelen van Viessmann bestaan uit monokristallijne of polykristallijne siliciumcellen en het rendement van een paneel kan oplopen tot 21,4 procent. De panelen worden ook gekenmerkt door hun hoge mechanische belastingsvermogen bij sneeuw en wind. Ze zijn ontworpen om decennialang mee te gaan en dat wordt bevestigd door een prestatiegarantie tot maximaal 25 jaar. Het werkingsprincipe is heel eenvoudig en fotovoltaïsche systemen van Viessmann zijn dan ook absoluut betrouwbaar. Ze bieden de ideale oplossing voor eigenverbruik en export naar het net, in welke situatie dan ook.