Welke oplossingen bestaan er om te verwarmen op elektriciteit?
Wanneer je in je woning niet kan of wil verwarmen met een gas- of stookolieketel of een warmtepomp, kan je kiezen voor elektrische verwarming. Het is een voordelige en eenvoudige optie die snel warmte levert, maar vaak meer verbruikt. In dit artikel bespreken we wanneer elektrische verwarming interessant is, wat de voor- en nadelen zijn van elektrisch verwarmen en welke technieken er bestaan.
Gebruikscontext
Elektrische verwarming is een optie indien je niet kan of wil verwarmen met een ketel op aardgas of stookolie of een warmtepomp. Dat geldt bijvoorbeeld voor appartementen gebouwd in de jaren 80 en oudere woningen waarin nog geen centrale verwarming aanwezig is, een bijgebouw, een bestaande woning waarin elektrische verwarming staat die vervangen moet worden … Voor nieuwbouwprojecten is het een minder voor de hand liggende optie. Daar is elektrische verwarming wel bruikbaar als bijverwarming in ruimtes waar geen verwarmingsleidingen liggen.
Voordelen van elektrisch verwarmen
- Elektrische verwarmingstoestellen zijn relatief goedkoop.
- Je moet geen centrale verwarmingsketel of buizen voorzien: de radiatoren of toestellen worden gewoon op netstroom aangesloten. Dat spaart installatiekosten en breekwerk uit.
- Je wordt niet beperkt door de leidingen in een bestaande woning: je plaatst de verwarming waar je wil.
- Een elektrische verwarming levert snel warmte.
- Sommige elektrische verwarmingstoestellen kunnen centraal aangestuurd worden door een thermostaat. Op die manier heb je dezelfde voordelen als een klassieke centrale verwarming.
- Je gebruikt geen fossiele brandstoffen (althans niet lokaal) en kiest dus een klimaatvriendelijke optie.
Nadelen van elektrische verwarming
- De meeste elektrische verwarmingstoestellen verbruiken meer energie dan verwarming op gas of stookolie. Je elektriciteitsfactuur zal dus hoger liggen. Zonnepanelen kunnen helpen om het meerverbruik te compenseren. Ook accumulatieverwarming die aan nachttarief oplaadt, kan de energiekosten drukken.
- Hoewel ze een ruimte snel opwarmen, houden de meeste elektrische verwarmingstoestellen de warmte niet goed vast. Eens uitgeschakeld, zal de ruimte snel afkoelen. Een uitzondering vormen toestellen met voldoende thermische massa, zoals accumulatiekachels en olieradiatoren, die stralingswarmte afgeven.
Types elektrische verwarming
Accumulatiekachel
In een accumulatiekachel zitten vuurvaste stenen die worden opgewarmd met een elektrische weerstand en die warmte vervolgens langzaam afgeven. Het opladen gebeurt meestal ‘s nachts, aan het voordelige nachttarief. Aangezien het opwarmen lang duurt en het moeilijk is om het toestel precies te regelen, is een accumulatiekachel vooral interessant in ruimtes die op een constante temperatuur moeten blijven. Accumulatiekachels zijn doorgaans duurder dan andere elektrische verwarmingstoestellen, maar wel goed bruikbaar als hoofdverwarming.
Elektrische convectoren
Deze toestellen zuigen koude lucht aan en warmen die elektrisch op. Elektrische convectoren bestaan in diverse vormen en vermogens, zijn relatief goedkoop en eenvoudig te installeren. Ze warmen een ruimte snel op, maar houden de warmte slechts beperkt vast en hebben een hoog verbruik. Daardoor zijn zulke toestellen vooral geschikt als bijverwarming.
Elektrische radiatoren
Elektrische radiatoren bevatten een vloeistof die wordt opgewarmd door middel van elektriciteit. De vloeistof geeft die warmte vervolgens af als stralingswarmte. Elektrische radiatoren kan je (in combinatie met een thermostaat) gebruiken als hoofdverwarming, of als bijverwarming. De radiatoren warmen snel op en houden de warmte beter vast dan convectoren.
Infraroodverwarming
Dit type elektrische verwarming maakt gebruik van infraroodstraling om een ruimte op een snelle en gelijkmatige manier te verwarmen. De straling verwarmt daarbij niet de lucht, maar de vaste en bewegende objecten in de omgeving. Die geven de warmte vervolgens opnieuw af als stralingswarmte. Het systeem werkt energiezuiniger dan andere elektrische verwarmingstoestellen. Infraroodverwarming is beschikbaar in de vorm van een paneel of een straler. De panelen zijn dunner en compacter dan radiatoren en in zeer diverse afwerkingen verkrijgbaar. Infraroodpanelen worden vaak gebruikt als bijverwarming, bijvoorbeeld in de badkamer. Infraroodstralers kan je ook buiten gebruiken, bijvoorbeeld als terrasverwarming.
Elektrische vloerverwarming
Elektrische vloerverwarming is een voordelig en relatief eenvoudig te plaatsen alternatief voor reguliere vloerverwarming. Het systeem is vanwege het hoge elektriciteitsverbruik vooral geschikt voor ruimtes die niet constant verwarmd hoeven te worden, zoals de badkamer. Daar geeft elektrische vloerverwarming snel een aangenaam warmtegevoel.
Ook voor je elektrische (bij)verwarming kun je rekenen op Viessmann.