Welke verwarmingstechnieken passen het best bij een grondige renovatie?

Als je bezig bent met een grondige renovatie van je woning of stap voor stap je woning in een nieuw kleedje steekt, dan komt vroeg of laat de verwarmingsinstallatie aan de beurt. Het aanbod is echter ruim en veelzijdig, waardoor het kiezen van de juiste verwarmingstechniek kan voelen als een zoektocht naar een speld in een hooiberg. Daarom geven we jou een overzicht van de verschillende mogelijkheden.

(Image: ©didesign021/Shutterstock.com)

Een rendabele en energiezuinige woning  

Een eerste issue dat zich stelt, wanneer de verwarmingstechnieken bij een totaalrenovatie worden herzien, is welke aspecten van de woning precies moeten aangepakt worden om zo optimaal en rendabel mogelijk te gaan verwarmen. Ongeveer 40% van het energieverbruik in een woning wordt immers gebruikt voor verwarming en de productie van warm water. De grootste mogelijkheid om te gaan besparen bij jouw renovatie ligt dan ook hier.

Vooraleer een verwarmingstechniek wordt gekozen, moet eerst naar de isolatie gekeken worden. Neem deze en eventuele gebreken hierin eerst onder de loep vooraleer je een stapje verder gaat en investeert in een verwarmingsinstallatie. Besparingen die je doet door grondig dak, muren en vloeren te isoleren zorgen ervoor dat er minder moet verwarmd worden. Ondanks goede isolatie toch een nieuw verwarmingssysteem nodig? Dan kan je verschillende verwarmingstechnieken en/of brandstoffen naast elkaar leggen om na te gaan wat past binnen jouw renovatiebudget en voor jouw woning.

Verwarmingstechnieken en energiebronnen

In 2020 zijn er heel wat verschillende mogelijkheden op vlak van energiebronnen en verwarmingstechnieken. Hou er bij je keuze in eerste instantie vooral rekening mee dat ze beantwoordt aan de EPB-richtlijnen die horen bij een energetisch ingrijpende renovatie.

Energiezuinige, moderne warmtetechnieken  

In functie van een laag energiepeil zijn moderne verwarmingssystemen - waarbij de impact op waardevolle grondstoffen beperkt wordt – een evidente keuze. Een duurzame en energiezuinige verwarming draagt immers bij tot een beter milieu. Viessmann, biedt een ruim gamma aan van moderne verwarmingstechnieken die milieuvriendelijk zijn waardoor je kostenefficiënt warmte kan opwekken. Zo werken onze producten op basis van hernieuwbare energie als wind, water, zon en de warmte van de aarde.

Warmtepompen  zijn een eerste keuze indien je wil besparen op verwarmingskosten en je het verwarmen van je woonst op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier wil doen. Een warmtepomp heeft slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit nodig om te kunnen werken. Energie die ze gebruikt, vindt een warmtepomp onbeperkt in de natuur.

Ook met de hulp van een warmwaterketel op basis van zonne-energie (zogenaamde zonnecollectoren en- systemen), al dan niet in combinatie met  zonnepanelen, kan op een efficiënte en kostenbesparende manier warmte en elektriciteit voorzien worden in jouw woning. Doordat je enkel gebruik maakt van gratis zonne-energie, is dit plaatje niet enkel milieuvriendelijk maar ook op financieel vlak interessant.

Niet klaar voor een volledige overstap naar een warmtesysteem waarbij je afhankelijk bent van je omgeving? Dan kan je opteren voor hybride toestellen. Zij combineren het beste van de twee werelden en zorgen ervoor dat je niet afhankelijk bent van één énergiebron waardoor je enerzijds gebruik kan maken van zon, wind en water maar eveneens van olie of gas als brandstof.

Traditionele warmtesystemen

Je kan er ook steeds voor kiezen om te investeren in een verwarmingssysteem op basis van fossiele brandstoffen als aardgas en stookolie. Aardgas wordt via een netwerk tot aan de woning aangevoerd, stookolie moet daarentegen thuis worden opgeslagen in een boven- of ondergrondse gastank. Bij verbranding geven deze brandstoffen warmte, maar tegelijk komen er ook schadelijke stoffen vrij. In het gamma van Viessmann vind je  gascondensatieketels  en  stookolieketels  terug die beantwoorden aan alle eisen op vlak van efficiënte en energiezuinige verwarming.

Tot slot kan je er ook nog steeds voor kiezen om te investeren in  elektrische verwarming  bij je totaalrenovatieproject. Als expert raden we bij Viessmann echter aan om dit enkel in combinatie met een ander type verwarming te gebruiken omwille van de energiezuinigheid.