Vragen over zonne-energie? Stel ze aan Viessmann!

Heeft u vragen over PV-installaties of zonneboilers? Bekijk hieronder alvast enkele veelgestelde vragen. 

De energie-cockpit

Kan ik mijn warmtepomp combineren met zonne-energie?

“Zeker en vast! Vooral de combinatie van een geothermische of lucht-waterwarmtepomp met een fotovoltaïsche installatie is interessant. Zeker in energiezuinige nieuwbouwwoningen of energetische renovaties waar u verwarmt op lage temperaturen. Met de zonnestroom stuurt u de warmtepomp aan. Zo profiteert u twee keer: van gratis verwarming én warm water. Tip: hou voor een optimaal rendement rekening met de warmtebehoefte van uw woning. Blijkt uit de EPB-studie bijvoorbeeld dat u 10.000 kWh per jaar nodig heeft om uw huis te verwarmen, en beschikt uw warmtepomp over een prestatiecoëfficiënt (COP) van 4, voorzie dan 2.500 kWh extra voor de PV-installatie.”

Dirk Coenen, productspecialist fotovoltaïsche installaties

Ik twijfel tussen PV-panelen en een zonneboiler. Wat is de beste keuze?

“Er is geen regel die voor elke situatie geldt, maar door de band genomen is in een nieuwbouw de combinatie van een warmtepomp en PV-panelen het meest voor de hand liggend. Zo gebruikt u zonne-energie voor warm water en verwarming. In bestaande woningen, daarentegen, is een zonneboiler vaak de betere optie. Onder meer dankzij de hoge premies loont het de moeite om bij de vervanging van uw oude verwarmingsketel en warmwaterboiler te kiezen voor een zonneboiler en zonnecollectoren in plaats van een klassieke warmwaterboiler. De extra investering van 2.000 à 3.000 euro verdient u binnen de tien jaar terug. In een nieuwbouw is een zonneboiler ook een uitstekende keuze. Bijvoorbeeld als de dakoppervlakte beperkt is en u tegemoet wil komen aan de minimum eis voor hernieuwbare energie. Met zonnecollectoren heeft u genoeg aan 0,02 m² per m² bewoonbare oppervlakte. Véél minder dan wat u nodig heeft voor fotovoltaïsche panelen.”

Geeraart Franck, productspecalist zonneboilers

Vitotrol Plus-app
Draadloze afstandsbediening voor de verwarming

Ik wil graag zonne-energie gebruiken, maar weet niet of mijn dak wel geschikt is?

“Idealiter is uw dak perfect op het zuiden gericht met een helling van 15 tot 35 graden. Is dat niet het geval? Geen zorgen. De meeste zonnepanelen hebben ook bij een minder gunstige ligging een prima rendement. Voor fotovoltaïsche panelen is een oriëntatie op het oosten of westen perfect mogelijk. Voor zonnecollectoren is de marge kleiner, omdat die pas echt goed werken bij direct zonlicht. Voor een goede opbrengst zou uw dak dan minstens naar het zuidoosten of zuidwesten georiënteerd moeten zijn. Is de oriëntatie niet ideaal, kies dan voor buiscollectoren van Viessmann. Deze zijn uniek op de markt en bieden dankzij hun ronde vorm en uitstekende isolatie ook in minder optimale omstandigheden een mooie opbrengst. Heeft u een plat dak? Dan kan u buiscollectoren volledig vlak plaatsen om het uitzicht niet te verstoren.”

Laurent Vercruysse, technisch directeur Viessmann